Як вберегти вихованця від теплового удару?

На термометрі — понад 30 ° С, ви знемагаєте від спеки, а ваш улюбленець — тим паче. Допоможіть йому перенести такі погодні умови без шкоди для організму, зокрема, без теплового удару:

         Подбайте про комфортні умови вдома.

Терморегуляція тварин є недосконалою, тож у спеку для них краще, якщо вдома працює вентилятор або кондиціонер. Якщо віддаєте перевагу провітрюванню і маєте кота, встановіть на вікна спеціальні обмежувачі або сітки «антикішка», щоб улюбленець не застряг у вікні та не травмувався.

Слідкуйте за тим, щоб в мисці завжди була свіжа вода кімнатної температури. Собаку не вкривайте мокрою тканиною. Вона притискає шерсть, заважаючи їй провітрюватися. Краще придбати спеціальну охолоджувальну попону, але не залишайте тварину в ній надовго, щоб не було парникового ефекту.

         Підготуйтеся до прогулянок.

Перед виходом на вулицю обов'язково покладіть до сумки миску та пляшку з водою. Для прогулянки вибирайте таке місце, щоб собака міг сховатися у затінку. Не пропонуйте улюбленцю заморожені ласощі. Від спеки вони не врятують, а от нашкодити органам травлення можуть.

         Не залишайте улюбленця в машині.

Багатьом власникам здається, що немає нічого страшного, якщо собака 5 хвилинок посидить один в закритій машині, поки вони вийдуть за продуктами. Але немає гарантії, що ви не затримаєтеся. Навіть якщо температура на вулиці всього 25 ° С, в закритій машині через 10 хвилин вона досягне 37 ° С, а ще через 20 — 44 ° С. Це дуже небезпечно. Краще залиште тварину вдома.

Які тварини є особливо схильними до теплових ударів?

У групі ризику — брахіцефальні породи собак (бульдоги, мопси, боксери, шарпеї) та кішок (британська, шотландська, перська, гімалайська, екзотична). Вузькі ніздрі та нерозвинені носові раковини не дозволяють таким тваринам вільно дихати. У собак карликових порід (чихуахуа, померанські шпіци) може трапитися задишка навіть у стані спокою — через звуження просвіту трахеї.

У групі ризику отримання теплового удару — цуценята та кошенята, тварини поважного віку та з зайвою вагою. Також пам'ятайте, що темна шерсть нагрівається швидше. Сподіваємося, ці знання допоможуть вам уникнути несприятливих наслідків спеки для вихованця. У наступній статті ми розповімо, як допомогти улюбленцю, якщо тепловий удар все ж трапився.