Допомога тварині при тепловому ударі

Нормальна температура тіла котів та собак — 37,5 – 39 ° С. Її підвищення до 40,5 ° С може погано відбитися на серці тварини. Перегрітися вихованець може вдома, під час прогулянки або в машині.

Як зрозуміти, що собака перегрівся?

За симптомами тепловий удар спочатку можна переплутати із втомою, але, крім млявості, можуть проявитися інші ознаки:

1.     Посилене слиновиділення.

2.     Розфокусований погляд.

3.     Відмова від їжі.

4.     Важке дихання зі свистом і хрипом.

5.     Похитування під час ходіння.

6.     Температура, вища за 40 ° С.

7.     Блювота, судоми, пронос.

Але, наприклад, лише відсутність апетиту не можна вважати ознакою теплового удару, оскільки влітку апетит деяких собак знижений. Про нездужання скаже комплекс симптомів з урахуванням вашого знання, що собака провела час на сонці або в задушливому середовищі. При тепловому ударі слід негайно допомогти:

       Зняти нашийник і намордник.

       Відвести тварину в прохолодне місце.

       Обтерти холодною водою. Але не кидайте у воду — різкий перепад температури дуже небезпечний.

       Зробити компреси на голову, пахви, внутрішню поверхню стегон.

       Запропонувати воду.

Відведіть собаку на прийом до ветеринара в Києві, навіть якщо після надання першої медичної допомоги здається, що його стан нормалізувався. Перегрів є небезпечним для всіх систем організму, а погіршення самопочуття улюбленця може настати через кілька днів після теплового удару.

Як допомогти кішці в спеку?

Тепловий удар у кішок трапляється рідше, ніж у собак, адже їх менше вигулюють. Влітку домашні кішки ховаються в темних куточках квартир, а сільські — в тіні дерев. Кішки переживають спеку і задушливість дуже погано. Це потрібно враховувати в найспекотніші дні дачникам і тим, хто залишає вихованців будинку на весь день.

Якщо впевнені, що кішка перегрілася, забезпечте її прохолодою, збийте температуру прохолодним компресом, напоїть і відвезіть до ветеринара. Якщо в спеку кішка не хоче їсти, це ще не симптом перегріву. Можливо, в улюблениці знизився апетит, бо вона майже не рухається, або покладена вами їжа залежалася в мисці та встигла зіпсуватися.

Щоб захистити пухнасту вихованку від спеки, розвісьте вдома змочені у воді рушники або простирадла — вони трохи охолодять повітря. Тримайте двері у ванну кімнату відкритою, щоб кішка могла прилягти на прохолодний кахель. Обов'язково змінюйте воду тварини на свіжу.