Коти часто поводяться дивно, ніби прибули до нас з іншої планети. Раз по раз вони змушують нас дивуватися їхнім вчинкам. На щастя, багато котячих дивацтв піддаються поясненню. Дочитайте цю статтю до кінця, щоб дізнатися більше про свого улюбленця.

Коти та полювання

Більшість котячих звичок викликають у власників подив. Але поведінка вихованців — результат багатостолітньої еволюції. Зокрема, це стосується їхніх мисливських здібностей:

         Крутять дупцею перед стрибком.

Так тварина вивчає поверхню, оцінює зчеплення з нею та вибирає траєкторію для ідеального стрибка. Ігровий момент такої поведінки також не можна виключати.

         Видають дивні звуки та скрегочуть зубами під час полювання.

Ви напевно помічали це, коли улюбленець спостерігав за птахами. Не лякайтеся, почувши цвірінькання від свого котика — він копіює голос здобичі. Є й інша думка. Кіт так щебече, коли в його полі зору — недосяжна пташка. Він кличе побратимів, повідомляючи їм: «Ось же голуб, впіймайте його».

         Діляться здобиччю з вами.

Якщо у вас приватний будинок, не дивуйтеся, якщо одного разу виявите на подвір’ї бездиханну пташку або мишу. Так коти дякують людини за турботу.

         Нападають на ноги господаря.

Сидіння в засідці та різка атака — улюблена гра в будь-якому віці.

         «Загортають» миску з їжею.

Кіт намагається зберегти «здобуте» на потім, ніби закопуючи її. Також це може сигналізувати про те, що вихованець не в захваті від запропонованої страви.

         Підіймаються на найвищі об'єкти в будинку.

Сидячи на шафі, кіт оглядає свою територію в пошуках здобичі — це відлуння мисливського інстинкту. Правда, в ході такої варти може постраждати ваша улюблена ваза, тож на відкриті полиці не радимо ставити предмети, що б’ються.

Комфорт і безпека

Буцаючи вас головою, кіт залишає невидимі відмітини з феромонів — проголошує вас своєю власністю. Те саме він робить з меблями. Перед сном коти кілька разів повертаються навколо себе. Ця звичка залишилася з тих далеких часів, коли вони не були приручені людиною. Тварина перевіряє, чи безпечне місце обрала для ночівлі.

Коти ховаються в коробках, кошиках та ємностях, навіть в тих, які візуально їм замалі. Це інстинктивна потреба сховатися від небезпеки, як роблять їхні одноплемінники в дикій природі. Якщо улюбленець мне вас своїми лапками, він показує, що йому комфортно у вашій компанії.