Вакцинація (щеплення, імунізація) потрібна, щоб організм тварини міг впоратися, якщо зазнає впливу вірусу. Вводиться антигенний матеріал, завдяки якому з'являється імунітет до недуги. Це запобігає інфікуванню чи послаблює його наслідки.

Собак вакцинують проти чуми м'ясоїдних, сказу, гепатиту, парвовірусної інфекції, парагрипу та лептоспірозу. Котів прищеплюють від сказу, панлейкопенії (котячої чуми), каліцівірусів та респіраторних вірусних інфекцій.

За яких умов проводиться або не проводиться вакцинація котів та собак

До вакцинації допускаються лише клінічно здорові вихованці: немає кашлю, діареї, млявості. Тварина є активно і не перебуває в періоді відновлення після травми або операції. Перед імунізацією важливими є такі заходи:

·        Дегельмінтизація — лікування від глистів.

·        Обробка від бліх, якщо їх виявлено.

·        Огляд у ветеринара.

Протипоказаннями до виконання щеплення є надто ранній вік тварини, період зміни молочних зубів постійними, в'язка, вагітність, лактація, хвороба та реабілітаційний період.

У якому віці вакцинувати тварин?

Вперше щепити кошеня потрібно у віці 6–8 тижнів. Цуценя вперше прищеплюють у 4–8 тижнів. Вибір відповідного віку залежить від особливостей вакцини та способу життя вихованця.

Повторна імунізація кошенят і цуценят виконується через 3–4 тижні. Дорослих, раніше не вакцинованих вихованців щеплюють також дворазово, з проміжком в 3 або 4 тижні.

Далі тварину необхідно буде вакцинувати щороку одним введенням препарату. Через рік після прищеплення дія вакцини знижується, тобто організм стає більш вразливим. Саме тому важливо робити ревакцинацію.

Вирішили вакцинувати свого улюбленця? Це можна зробити комплексним сертифікованим препаратом в Animal Clinic. Якщо це перша імунізація вашого чотирилапого друга, ми будемо раді підготувати для нього ветпаспорт, в якому буде вказано дати прищеплення. Паспорт вихованця — це не лише пам'ятка для опікуна, а й офіційний документ, завдяки якому з твариною можна подорожувати за кордон.