Навесні вірусні захворювання є поширеним явищем не лише серед людей, а й серед тварин. В зоні особливого ризику — вихованці, яких не було вакциновано своєчасно або взагалі. Про те, які з вірусних недугів є найпоширенішими, команда Animal Clinic поділилася у цій статті.

Аденовіроз: 2 типи вірусу

Аденовіруси — значна група вірусів, що складається з мікроорганізмів типу 1 та 2. Зараження відбувається через контакт з біологічними матеріалами інфікованого собаки: фекаліями, сечею, слиною тощо. Симптоми залежать від різновиду збудника:

  1. Аденовіроз 1 типу провокує комплексне інфекційне захворювання, яке уражує багато органів та систем організму. Також називається інфекційним гепатитом собак. Ускладнений різновид захворювання викликає підвищення температури тіла, відмову від корму, блювоту, діарею, пожовтіння слизових оболонок, набряки кінцівок, крововиливи на шкірі. Зазвичай такі ознаки призводять до прикрого результату. Неускладнений тип інфекції проявляється млявістю тварини, підвищеною температурою, запаленими мигдалинами та болями в животі.
  2. Аденовіроз 2 типу — найпоширеніший. Викликає запалення дихальної системи, належить до комплексу інфекційних респіраторних хвороб собак, що йменується вольєрним кашлем. Симптоми при легкій формі — вологий чи сухий кашель, виділення з носа. При ускладненому протіканні підвищується температура тіла, при диханні чутно хрипи, з’являється задишка, втомлюваність від активності, втрата апетиту та маси тіла.

Аденовіроз передається від собаки до собаки, часто — у місцях значного скупчення цих тварин. Заразитися можуть усі невакциновані особини. Особливо схильними є собаки, яким не виповнилося року.

Лептоспіроз — інфекція, небезпечна для собаки та людини

Лептоспіроз — інфекційне бактеріальне захворювання, яким можуть хворіти ссавці, а отже й людина. Коти є переважно переносниками. Для недуги є характерною низка процесів, що стрімко протікають: сильна інтоксикація, ураження печінки, нирок, нервової системи, жовтуха, шкірні крововиливи. Результат може бути летальним. Опікун може помітити негаразди зі здоров’ям собаки за наступними проявами:

  • Потемніння сечі.
  • Жовтуваті слизові оболонки.
  • Млявість.
  • Спрага.
  • Діарея.
  • Відмова їсти.
  • Сечовипускання, що стало частішим.
  • Підвищення температури.

Навіть після одужання, яке можливе лише за своєчасного звернення до ветеринара, організм собаки продовжує виділяти небезпечні бактерії. Опікун має обробляти засобами дезінфекції місця утримання та вигулу улюбленця й дотримуватися правил гігієни.

Єдиними дієвими методами захисту від зараження описаними вірусними захворюваннями є регулярна вакцинація. Ще не робили комплексне щеплення своєму чотирилапому вихованцю? Чекаємо на вас в Animal Clinic.