Біохімічний розгорнутий профіль — аналіз крові, що дозволяє зрозуміти, як функціонують органи тварини: нирки, печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза. Окремі показники дають змогу судити про наявність запалення, дисбалансу мікроелементів чи проблем із серцем.

Як проводиться біохімічний аналіз крові тваринам?

Для початку важливо дотриматися 7–8-годинної голодної дієти, оскільки після їди результати дослідження можуть бути не достовірними. Можна давати вихованцю воду. Після прибуття до ветеринарної клініки у тварини беруть зовсім небагато крові, що особливо важливо при обстеженні цуценят та кошенят.

Далі у лабораторії біоматеріал оцінюється за допомогою сучасного біохімічного аналізатора. Обладнання у нашій мережі ветеринарних центрів Animal Clinic забезпечує оптимальну точність усіх досліджуваних показників, а це такі речовини, як:

·  Сечовина — продукт розпаду аміаку. Цей компонент частково метаболізується печінкою та виводиться нирками. Підвищення рівня сечовини може свідчити про ниркову патологію, панкреатит, запалення кишківника, отруєння; сечокам'яну хворобу, обструкцію сечоводів або порушення відтоку сечі.

·       Креатинін — складна хімічна сполука, яка міститься у м'язах. Зниження його рівня фіксується при голодуванні, м'язовому виснаженні та фізичному навантаженні. Підвищений вміст креатиніну в крові найчастіше свідчить про хвороби нирок.

·       Ферменти: АЛТ (міститься у серці, нирках, м'язах, а найбільше — у печінці), АСТ (найбільше — у м'язах та серці), ГГТ (підвищується при патології печінки та жовчовивідної системи) та лужна фосфотаза (підвищення пов'язане з хворобами печінки та інших органів).

·       Білірубіни. Досліджуються для оцінки функції виділення печінки. Підвищення вказує на наявність небезпечного захворювання — жовтяниці.

·     Жовчні кислоти. Перевірка показника здійснюється при підозрі на патологію вен у печінці або поза цим органом (портосистемний шунт), порушення відтоку жовчі (холестаз), гепатити, холецистити.

·   Глюкоза. Підвищується при цукровому діабеті, синдром Кушинга; знижується при фізичному навантаженні, виснаженні, а у собак карликових порід — при тяжкому перебігу основної недуги.

·   Альбумін, холестерин, тригліцериди, загальний білок та сечовина досліджуються для оцінки синтетичної функції печінки.

При проведенні лабораторної діагностики дотримується допустимий часовий інтервал та температурний режим. Після того, як результати біохімічного розгорнутого аналізу крові готові, персонал розшифровує їх опікуну пацієнта.

Біохімічний розгорнутий аналіз крові котам та собакам проводиться не тільки для розпізнавання захворювання. Важливо дослідити кров за цим профілем з метою профілактики, щоб небезпечна недуга не досягла запущеної форми. Здавати кров на біохімічний аналіз потрібно хоча б 1 раз на рік.